Dijitalleşme ve Tarih

Dijitalleşmenin tarihin araştırılması ve yazılması üzerinde birçok olumlu ve olumsuz etkileri olmuştur. Dijitalleşme ile arşiv araştırması, kütüphane çalışmaları gibi fiziksel olarak yapılan çalışmalar internet üzerinden de yapılabilir hale gelmiştir. Kişiler dijitalleşme sayesinde dijital platformlara işlenen veriler sayesinde arşiv belgelerine ulaşabilmekte, kütüphanelerde bilgi ve belge taramaları yapabilmekte, fiziksel olarak orada bulunmalarına gerek olmadan arşiv ve kütüphanelerin bütün kaynaklarından yararlanabilmektedirler. 
Tarih yazım süreçlerinde ise olayların belgelenmesi ve kayıt altına alınması çok önemlidir. Dijitalleşme sayesinde her olay neredeyse herkes tarafından kayıt altına alınabilir ve belgelenebilir hale gelmiştir. Bu sayede verilerin kaybolması zorlaşmaktadır. Tarih yazımı sırasında araştırılan, belgelenmesi gereken olaylar hakkında bilgi, belge ve verilerin saklanması ve erişimi kolaylaşmıştır. 
Ancak her bireyin tarihi kaydedebiliyor olması yanlış bilgi depolanması ve yayılmasına da sebep olabilir. Kişiler verileri kolayca kendi kişisel görüşlerine göre değiştirebilir ve bu manipüle edilmiş veriyi dijital platformlar sayesinde kolayca yayabilirler. Bu nedenle gerçek olmayan bilgiler de yayılacak ve belgelere girecektir. Ayrıca bilgiye ulaşmak çok kolay olduğundan, kişiler yanlış bilgilere de ulaşacak ve bunların doğruluğundan emin olamayacaktır. Herkesin her şeye hemen ulaşabildiği ve kaydedebildiği bir dönemde ise yanlış yayılan bir bilginin silinmesi, yok edilmesi imkansız bir hal almaktadır. ‎
Emir Sevme 
9/D 1307